Fakta om spil - læs mere om ludomani og se de afslørende tal

I Danmark spiller vi hvert år for mellem 45-50 milliarder kr. og det skønnes at der er omkring 130.000 personer i Danmark som har et problem med pengespil. (kilde: megafon 2014)

Spil er overalt

– i supermarkedet, kiosken, på tv og på nettet. Det er lige ved hånden, bogstavelig talt, døgnet rundt. Netop tilgængeligheden af spil og spillesteder er en af de faktorer, som har betydning for risikoen i forhold til at udvikle et spilproblem. Jo større tilgængelighed, jo større risiko.

Ludomani kaldes også for spilleafhængighed og handler udelukkende om gevinstgivende pengespil. Spil har en stemningsændrende effekt, som kan være stærkt vanedannende, og det er en af grundene til, at man kan få problemer med det.

Ludomani udvikler sig typisk fra at være uproblematisk spil til risikospil og videre til problemspil, hvor det i sidste ende kan blive til ludomani. Dette tager typisk flere år, men for nogle går det hurtigere. Ludomani kan have mange alvorlige konsekvenser, både for spilleren og de pårørende. Det kan gå hårdt ud over uddannelse, job, familie, venner, selvagtelse mv. 

Derfor er det vigtigt, at sætte ind så tidligt som muligt og før spillet udvikler sig til ludomani. En anden årsag til, at man kan udvikle ludomani er, at der er kommet mange flere muligheder i forhold til at spille om penge.

Ludomanibehandling er GRATIS og anonym for alle - Ring 33 21 73 00

 

Når jeg var sammen med mine venner, handlede det altid om spil 
(Moses, 51 år)

Forskellige grader af spilleaktivitet:

Uproblematisk spil/tilfældigt:

Her opleves spil udelukkende som underholdning, og der bruges ikke meget tid eller penge på det. Det er tilfældigt, hvornår der spilles.

Risikospil/ rutine:

Spillet er blevet en fast aktivitet, hvor der bruges flere penge og mere tid på at spille og planlægge det. Der er måske oprettet en spillekonto. På hobbyplan.

Problemspil:

Spillet er begyndt at give problemer. Der bruges lidt for meget tid og penge på det. Økonomien presses måske til grænsen og nogen gange over. Måske opleves spillet ikke længere som noget, der bare vælges for sjov, men som noget man er nødt til at gøre. Måske begynder familien at reagere, fordi spilleren er fraværende og humørsvingende.

Ludomani/ spilleafhængighed:

For ludomanen er spillet blevet en altdominerende aktivitet, der griber ind i alle aspekter af livet. Familie, job, uddannelse, venner og tidligere aktiviteter tilsidesættes. Ludomanen vil være optaget af at vinde det tabte tilbage og kan ikke stoppe eller begrænse spillet. Konsekvenserne bliver uoverskuelige.